Digital Marketing Digital Marketing Agency PPC Advertising

Λάθη στην δομή και την στρατηγική των Google Ads . Προτάσεις για αποφυγή των λαθών

Θα δανειστώ σήμερα την φράση  « δεν κάνουμε Marketing για να κάνουμε Marketing » και την   ερώτηση «Υπάρχουν μυστικές συνταγές σε αυτό που λέμε Μάρκετινγκ? 
Προφανώς δεν κάνουμε Google Ads για να κάνουμε Google Ads και σίγουρα δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές αλλά πολύ και σκληρή δουλειά. Υπάρχουν όμως βήματα και μέθοδοι που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε .

Βήμα 1ο

Ορισμός Στόχων: Ο ορισμός στόχων είναι υποχρεωτικός για κάθε καμπάνια στον διαφημιστικό λογαριασμό μας. Ορίζουμε στόχο αλλά και μέτρηση αυτού, για να έχουμε την δυνατότητα  αργότερα να κρίνουμε τα αποτελέσματα της και την επιτυχία της καμπάνιας και πόσο βοήθησε στην υλοποίηση του τελικού στόχου . Παράδειγμα στόχου η αύξηση της επισκεψιμότητας σε συγκεκριμένο landing page ή εγγραφή σε μια λίστα . Προσοχή οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι.
Το 90% των λογαριασμών που αναλύθηκαν δεν είχαν επιμέρους στόχους στις καμπάνιες τους .

 Ανάλυση Ανταγωνισμού : Κάντε ανάλυση  ανταγωνισμού πριν ξεκινήστε την δομή του λογαριασμού σας .Παρατηρήστε τι κάνουν ποιες είναι οι διαφημίσεις τους  , σε ποιες λέξεις κλειδιά εμφανίζονται και χαράξτε την στρατηγική σας. Σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά εσείς ώστε να κερδίσετε μεγαλύτερο μερίδιο επισκεψιμότητας. Αποφύγετε την αντιγραφή γιατί θα σας στοιχίσει πολύ ακριβά.
Το 97,5% των λογαριασμών που αναλύθηκαν δεν είχε κάνει ανάλυση ανταγωνισμού. Η ανάλυση ανταγωνισμού συνήθως  γίνεται ένα μήνα μετά που θα ξεκινήσουν οι διαφημίσεις.
  Ειδικά σε λογαριασμούς τουριστικών καταλυμάτων που θεωρούνται γνωστοί και τις περισσότερες φορές είναι τα OTAS η μελέτη του ανταγωνισμού ήταν μηδενική. Απόδειξη αυτού η αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 47,5 % τον πρώτο μήνα εφαρμογής των συμπερασμάτων της ανάλυσης των ανταγωνιστών. 

Βήμα 2ο

 Ορισμός Κοινού & Ρυθμίσεις καμπάνιας : Παρατηρήθηκε σε ποσοστό 85% ότι όλες οι καμπάνιες είχαν την ίδια ρύθμιση ανεξάρτητα με την τοποθεσία , την συσκευή , τις συνήθειες των χρηστών κ.λ.π.  Πρέπει  η στόχευση τοποθεσίας, συσκευής και ώρας έχει ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να προσεγγίζει τα σωστά άτομα τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος (Βασική αρχή Google Ads)  .
Αξίζει να θυμόμαστε ότι πρέπει να στοχεύουμε  διαφορετικά είδη κοινού σε κάθε στάδιο του ταξιδιού του αγοραστή. Ανά τοποθεσία χρήστη έχουμε και διαφορετικό στάδιο ταξιδιού. π.χ το dreaming , το planning των Γάλλων είναι διαφορετικό χρονικά από ότι των Σκανδιναβών.
Επομένως πρέπει να καθορίσουμε το κοινό μας σε επίπεδο καμπάνιας και ομάδας διαφημίσεων .

Έρευνα Λέξεων Κλειδιών : Η επιτυχία , ο χρόνος που θα αποδώσει ένας λογαριασμός ή μια καμπάνια , το budget που θα χρειαστεί  εξαρτάται από την ενδελεχή έρευνα λέξεων-κλειδιών. Αν ξεκινήσουμε με γενικούς όρους αναζήτησης και όχι σχετικούς όρους , χωρίς να έχουμε υπολογίσει τον όγκο των αναζητήσεων κ.λ.π σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερο budget αλλά και χρόνο για να αποδώσουμε σωστά.
Ξεκινάμε την έρευνα Λέξεων Κλειδιών  αναζητώντας όλες τις σχετικές λέξεις-κλειδιά και, στη συνέχεια, επιλέγουμε τους πιο σχετικούς όρους αναζήτησης με τις ιδανικές παραμέτρους για εμάς και τον διαφημιζόμενο (όπως όγκος, πυκνότητα, CPC κ.λπ.).
Το 83,75% των λογαριασμών δεν κάνει έρευνα λέξεων κλειδιών. Γιαυτό παρατηρούμε τεράστιες λίστες με negative keywords στους λογαριασμούς  αυτούς. Λίστες όμως αρνητικών λέξεων μεγάλου μεγέθους σημαίνει σπατάλη χρημάτων αλλά και έλλειψη έρευνας ποιοτικών όρων αναζήτησης .

 Βήμα 3ο
 
Ρύθμιση Προϋπολογισμού :  Το σημείο που τα περισσότερα agency έχουν μεγάλη αδυναμία να ορίσουν σωστά τον προϋπολογισμό της διαφημιστικού λογαριασμού. Αποτέλεσμα η απώλεια επισκεψιμότητας , εγγραφών σε λίστες στο site,   αγορών κ.λ.π
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανάλυση θα μας δώσει πρόταση για το budget και όχι η διαίσθηση. Πληρώνουμε για όλα τα κλικ ή όλα τα view που λαμβάνουμε ( ανάλογα την ρύθμιση μας). Επομένως θα πρέπει να ορίζουμε με ακρίβεια τον ημερήσιο αλλά και τον μηνιαίο προϋπολογισμό μας .
Έχει παρατηρηθεί ότι για να καλύψουν την δαπάνη του προϋπολογισμού που έχουν ζητήσει τα agency από τους πελάτες τους , τρέχουν διαφημίσεις display με bounce rate > 80% ,και με την δικαιολογία  ότι έχουν αυξήσει την επισκεψιμότητα.

 
Ρύθμιση παρακολούθησης μετατροπών: Η πιο σημαντική ρύθμιση σε ένα διαφημιστικό λογαριασμό. Δημιουργούμε αρκετές επιμέρους μετατροπές γιατί σχεδιάζουμε καλύτερα το Merketing & vistiors Funnel  . Για να έχουμε πλήρη εικόνα παρακολούθησης μετατροπών  ρυθμίζουμε κατάλληλα το Google Ads , το Google Analytics & τον Google Tag Manager ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των μετατροπών και πως η κάθε μια επηρεάζει την άλλη.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα έσοδα που καταγράφονται στα analytics είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά έσοδα ( σε σύγκριση με τα erp). Αυτό οφείλεται είτε σε λάθος κώδικα , είτε σε διπλό κώδικα είτε σε δόλο. Αν διαπιστώσετε κάτι παρόμοιο επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε και να σας φτιάξουμε το λάθος. Είναι σύνηθες φαινόμενο καθώς το 68% των λογαριασμών έχουν λάθος στον κώδικα παρακολούθησης.

Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο………………….

Antonis Papachrisanthou